Risicohonden en zwarte lijst honden, wat zijn dat precies? Wellicht heb jij er één in huis.
Elke hond, ongeacht zijn ras, afmeting, uiterlijke kenmerken of karaktereigenschappen, is een potentiële risicohond zodra hij reactief gedrag vertoont.
Een beet van een chihuahua heeft minder gevolgen dan een beet van een Rottweiler, maar het is wel degelijk een beet. Het verschil zit vaak in het moment waarop de hond zijn reactieve gedrag gebruikt. Trekt hij zich terug en probeert hij uit de situatie weg te komen of geeft hij met kalmerende signalen aan dat hij geen ruzie zoekt. Kan hij niet vluchten en valt hij daarom aan/uit. Je moet als eigenaar weten wat je in huis haalt als je een hond aanschaft en je verantwoordelijkheid daarvoor nemen.

Zodra de eigenaar zich aan de regels van het spel houdt, zal de hond geen aanleiding hebben om te bijten.
Wij kunnen en mogen het probleem niet bij de hond neerleggen, deze volgt alleen maar zijn natuurlijke instincten. Een hond heeft regels, grenzen en beperkingen nodig om in onze sociale gemeenschap te kunnen functioneren, anders gaat hij zijn eigen regels bepalen. Hij zet de kroon op en gaat op de troon zitten.
Goed leiding geven aan de hond kan wanneer wij onszelf leren kalm en assertief te zijn en de taal van onze hond leren begrijpen.
Met name bij de grotere hondenrassen en de zogenaamde sterke rassen is het heel belangrijk om vanaf de puppyleeftijd consequent de regels na te leven en grote opwinding te vermijden. Denk je na verloop van tijd dat je de regels wel een beetje kunt versoepelen, dan zal de hond onmiddellijk reageren en zijn nieuwe grenzen opzoeken. Dit betekent echter niet dat de hond voortdurend bezig is zijn positie ten opzichte van jou te verbeteren, de hond heeft wel iets beters te doen dan dat. Elke hond heeft een drempel (een grens), stapt hij over deze drempel, dan is zijn ontspannen houding verandert en moet zijn verzorger alert zijn. Dit is het moment waarop er een prikkel is die hem opwinding, stress of angst bezorgt. Wanneer hij voor deze drempel blijft, dan komt hij niet in de problemen.
Je hebt geen geweld of kracht nodig om een sterk ras te kunnen begeleiden, wel management en kennis.
Aikidogs geeft je graag advies over de omgang met “risicohonden”. Geen enkele hond wordt geboren als vechthond of bijter, het is de mens die hem daartoe aanzet, bewust of onbewust. Leer je hond ontspannen door het leven te gaan door te werken aan zijn opvoeding.