Risicohonden en “zwarte lijst” honden.

Risicohonden en zwarte lijst honden, wat zijn dat nu precies? Heb jij er ook een in huis? Roept iemand wel eens naar je “hou die kl…. hond vast”?

Elke hond, ongeacht tot welk ras hij behoort of uit welke mix hij geboren is, ongeacht zijn afmeting, uiterlijke kenmerken of karaktereigenschappen, is een potentiele risicohond zodra hij reactief gedrag vertoont.

Een beet van een chihuahua heeft veel minder gevolgen dan die van een Rottweiler, maar het is wel degelijk een beet. Het verschil zit vaak in het moment waarop de hond zijn reactieve gedrag gebruikt. Trekt hij zich terug en probeert hij uit de situatie weg te komen of geeft hij met kalmerende signalen aan dat hij geen ruzie zoekt. Kan hij niet vluchten en valt hij daarom aan/uit. Je moet als eigenaar weten wat je in huis haalt als je een hond aanschaft en je verantwoordelijkheid daarvoor nemen.

Gedragsadvies risicohonden
Vechthond of goede sul?

Zodra de eigenaar zich aan de regels van het spel houdt, zal de hond geen aanleiding hebben iets of iemand te bijten.

Wij kunnen en mogen het probleem niet bij de hond neerleggen, deze volgt alleen maar zijn natuurlijke instincten. Vergeten wij of weten wij niet dat onze hond regels, grenzen en beperkingen nodig heeft om in onze sociale gemeenschap te kunnen functioneren. Dan gaat de hond gaat zijn eigen regels bepalen. Hij zet de kroon op en gaat op de troon zitten.

Wat kunnen wij doen om de hond leiding te geven? Leren onszelf kalm en assertief op te stellen en de taal van onze hond leren begrijpen.

Met name bij de grotere hondenrassen en de zogenaamde sterke rassen, is het heel belangrijk om vanaf de puppyleeftijd consequent de regels na te leven en grote opwinding te vermeiden. Denk je na verloop van tijd dat je de regels wel een beetje kunt versoepelen, dan zal de hond onmiddellijk reageren en zijn “nieuwe” grenzen opzoeken. Dit betekend echter niet dat de hond voortdurend bezig is zijn “positie” ten opzichte van jou te verbeteren, de hond heeft wel iets beters te doen dan dat. Elke hond heeft een drempel (een grens), stapt hij over deze drempel heen dan is zijn ontspannen houding verandert en moet zijn verzorgen attent zijn. Deze drempel is het moment waarop er een prikkel is, die hem opwinding, stress of angst bezorgt. Kun hij voor deze drempel blijven, dan komt hij niet in de problemen.

Je hebt geen geweld of kracht nodig om een sterk ras te kunnen begeleiden, wel management en kennis.

Aikidogs geeft je graag advies over de omgang met “risicohonden”. Geen enkele hond wordt geboren als vechthond of bijter, het is de mens die hem daartoe aanzet (bewust of onbewust). Leer je hond ontspannen door het leven te gaan door te werken aan zijn opvoeding.