Communiceren met je hond

Dierentolk, hondenfluisteraar, dogwhisperer.

Wat doet een hondenfluisteraar, dogwhisperer of een dierentolk?

Er zijn talloze benamingen denkbaar voor iemand die met honden communiceert. Wat voor label er ook op geplakt wordt, voor mij draait het voornamelijk om communicatie met de hond op energetisch niveau. Dit klinkt wellicht wat vaag en abstract. Concreter, ik weet en voel vaak feilloos aan hoe zowel de hond als zijn eigenaar zich voelt. Naast het lezen van gedrag, houding en mimiek, ben ik me bewust van de energieën die zij bij zich dragen.

Mensen en honden verschillen als soort, met als resultaat  dat er vaak misverstanden ontstaan in de  communicatie. Het is goed mogelijk om je hond te leren begrijpen. Door jouw niveau van communicatie af te stemmen op de hond zal jij hem gaan “verstaan”.

De mens is, in een ver verleden, zijn natuurlijke vermogen om met zijn gevoel (energie) te communiceren grotendeels kwijtgeraakt. We geven de honden bevelen en gaan er vanuit dat hij ze begrijpt. Luistert hij niet, dan is dit over het algemeen de schuld van de hond. Om met een hond te communiceren moeten wij zijn taal leren, omdat het voor hem onmogelijk is om de onze te leren.

Honden communiceren door middel van energie, lichaamstaal, geur, gelaatsuitdrukking, beweging van de oren, de staart, hun stem en de algemene houding. Dit zijn vrijwel allemaal non-verbale communicatieve vaardigheden, terwijl wij als mens juist vooral verbaal zijn ingesteld.

Mijn uitgangspunt is dat jij en je hond samenwerken in een omgeving die voor jullie beiden prettig is. Dit betekent ook per definitie dat het geen ruimte is waar de hond enkel ‘dwang dingen’ moet uitvoeren. Door middel van observatie, luisteren, interpretatie en begrip van handelingen, gevoelens en behoeften, communiceer ik met de hond.

Hondenfluisteraar
Lezen en luisteren naar honden is communiceren.