Jachttraining

Jachttraining

Apporteren

Aikidogs geeft geen jachttrainingen, maar…

Ongewenst jachtgedrag behoort tot de meest voorkomende problemen, waarvan mensen  melding maken in de omgang met hun honden.

Het betreft hier bij lange na niet alleen de bezitters van de rassen die in de jacht gebruik worden, zoals de Weimaraner, Duits staande, Labrador retriever of de teckel. Even zoveel  bezitters van herdershonden zoals de Border collie, Australian Shepherd, maar ook windhonden als de Galgo en Podenco en typische gezelschapshonden als de Shih-tzu, Havanezer en Dalmatiërs maken er melding van dat hun honden bij een passend jachtobject bijna niet in bedwang zijn te houden. Hier helpt dan meestal geen roepen of zelfs schelden meer. Is de hond zijn wilde jacht eenmaal begonnen, dan is hij vaak niet meer te houden. Pas als het jachtobject werd gevangen of wist te ontsnappen, komt de hond met een gelukkige uitdrukking op zijn gezicht en een uit de mond hangende tong, bij zijn eigenaar terug.

Jagen als zelfbelonend gedrag.

Maar wat is nu eigenlijk de reden dat veel honden het jagen niet kunnen weerstaan? De hond ervaart alleen al het achtervolgen van de prooi als aangenaam en belonend. Of de prooi uiteindelijk wordt gevangen of kan ontsnappen, speelt geen enkele rol. Het jagen op zich is daarmee dus een gedrag  dat een zelfbelonend karakter heeft. Deze oorzaak leidt er ook toe dat veel honden bijna altijd naar situaties zoeken, waarin ze dit gedrag opnieuw kunnen uitvoeren. Het verklaart ook waarom een jagende hond moeilijk van het gedrag afgebracht kan worden, wanneer hij er eenmaal mee begonnen is. Hij heeft zijn beloning zo te zeggen al ontvangen, hij zit er middenin!

Nieuwsgierig naar de trainingen van Aikidogs? Neem gerust contact op.

Komt je dit bekend voor? In de hondentraining van Aikidogs wordt er aandacht besteed aan de jachtbehoefte van je hond. Mijn uitgangspunt is dat elke hond genetisch in meer of mindere mate jachtgedrag in zich heeft. Het bevredigen van dit jachtgedrag kan je helpen om een betere band en meer controle over je hond te krijgen.