Aikido


Aikido training volgen? Maak een afspraak voor een proefles.

Wij komen ook graag bij jouw school of bedrijf voor een Aikido workshop.

AIKIDO

AI= harmonie 

KI = Energie van het de universum

DO = de weg

Morihei Ueshiba - O' sensei

Morihei Ueshiba – O’ sensei –  de ontwikkelaar van aikido.

Je zal waarschijnlijk denken “Wat hebben aikido en honden met elkaar te maken?” Het mooie is dat de toepassingen van Aikido oneindig zijn en in elke situatie, waar een conflict is of dreigt te ontstaan, bruikbaar is. Omgaan met een stress situatie is feitelijk te vertalen als; blijf kalm, let op je lichaamshouding, stuur zelfverzekerde energie uit en maak contact met je “tegenstander” (mens of dier)

Aikido, letterlijk vertaald “de weg van het samenkomen met de universele energie” is een Japanse krijgsdiscipline met een sterk filosofische inslag, die in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkeld werd. Ueshiba, door aikidoka’s O ‘Sensei (de grote meester) genoemd, liet zich hierbij inspireren door de technieken van de Japanse samoerai en krijgskunsten en/of vechtsporten als jiujitsu en kenjutsu.

Samen betekenen de drie woorden ai, ki en do “de weg van het samenbrengen van levensenergie” of “de weg van de harmonieuze geest”, wat weer uitgelegd kan worden als ‘zonder geweld’.

Het woord Ki is een fundamenteel Oosters concept, dat zijn oorsprong heeft in de Chinese cultuur, waar het Chi genoemd wordt, zoals in Tai Chi of Chi Gong. Doorgaans betekent Ki levensenergie die deel uitmaakt van alles wat bestaat. Ook wordt Ki vertaald als richting en dan bij aikido specifiek de richting die een aanvaller heeft ingezet. O ‘Sensei was niet de eerste beoefenaar van een krijgskunst die het concept Ki gebruikte in zijn discipline

In de technieken vertaalt de filosofie van O ‘Sensei zich doordat de aikidoka (beoefenaar van aikido) een aanval niet stopt door het tegen te houden, maar de ingezette aanval ombuigt en tegen de aanvaller keert. De aikidoka komt als het ware in harmonie met de kracht en techniek van de aanvaller.

De beoefenaar

Een aikidoka traint zijn of haar lichaam en lenigheid ter verbetering van zichzelf, om zichzelf te overwinnen. Iemand die een aikidoka aanvalt wordt in de eerste plaats niet gezien als tegenstander, eerder als iemand met wie men in harmonie moet proberen te komen. Dit kan bereikt worden door de aanval op een gepaste wijze onschadelijk te maken. Gesteld kan worden dat de aikidobeoefenaar leert wat op welk moment de juiste handeling is (om de situatie te overzien en te controleren).  Het uitgangspunt van de aikidotechniek is het verstoren van het evenwicht van de aanvaller.

Het traditionele aikido wordt niet als wedstrijdsport beoefend. De demonstraties en examenoefeningen worden volgens een vastgesteld schema uitgevoerd waarin de diverse technieken aan bod komen

 

Wil je weten hoe aikido eruit ziet? klik dan hier voor een korte impressie

 

In memoriam;
Andries Tahapary sensei – 18 februari 1952 – 29 juni 2017

Andries Tahapary sensei 3e dan aikikan