Sportief bezig zijn

HardlopenSportief bezig zijn

Ontspannen joggen, fietsen, wandelen….

Minimaal 30 minuten beweging per dag is de norm, ietsjes meer mag best. Er bestaat een misverstand over de intentie van bewegen, als je bijvoorbeeld 30 minuten gaat wandelen dan wordt daar mee bedoeld dat je in een flink tempo loopt en niet slentert. De mate waarop je kunt bewegen is afhankelijk van je lichaam, je energie en je algehele gezondheid

Begin de wandelen in een rustig tempo, afhankelijk van ieders persoonlijke mogelijkheden kun je tempowisselingen (interval) toepassen. Ga eens in slow-motion lopen maar ook heel energiek, zet alle ledematen aan het werk door ook je armen te gebruiken waardoor je bovenlichaam meebeweegt. Loop op kwaliteit niet op kwantiteit, liever een korte afstand waarin je lekker loopt dan een grote afstand waarvoor je moet zwoegen.

Het is altijd leuk om je hond mee te nemen. Laat de hond alleen los in gebieden waar dit toegestaan is. Wandel je 45 minuten, laat de hond dan minimaal 15 minuten aangelijnd netjes meelopen. Op deze manier wordt een wandeling ook een training voor jou en de hond.

Tijdens het rennen (joggen) ga je uit van je gevoel, afstand en kilometertijd zijn van geen enkel belang. Het is totaal niet interessant hoe snel je bent en hoe groot de afstand is die je kunt afleggen. Leer mindful te lopen, probeer je gedachten bij je lichaam te houden en voel wat er in je lichaam gebeurt. Je scant tijdens het lopen je lichaam, op zoek naar gebieden waar spanning of een pijntje zit. Probeer vooral technisch goed te lopen, een gecontroleerde ademhaling te houden, een goede lichaamshouding met ontspannen schouders en ontspannen ledematen. Je hoeft niet specifiek op tempo te trainen maar je kunt wel interval trainingen doen om je conditie op te bouwen.

Neem ook hier je hond mee en leer hem met je mee te lopen zonder te springen of voor je voeten te lopen. Het hardlopen met een hond is een stuk intensiever dan solo lopen, je moet constant geconcentreerd zijn op hetgeen je hond doet. Als je iets meer van jezelf en je hond wilt eisen, is canicross wellicht iets voor jou. Hiervoor kun je een speciale riem en een tuigje aanschaffen en zelfs op wedstrijdniveau gaan lopen.

Als je op het punt komt dat je eigenlijk iets meer wilt en kunt eisen van je lichaam, dan kun je bijvoorbeeld deel gaan nemen aan de bootcamp. Diverse soorten In- en Outdoortrainingen kun je onder professionele begeleiding doen bij Blix-em.