Soepel en ontspannen

Ga de uitdaging aan om je lichaam en je geest soepel en ontspannen te laten worden en je centrum te vinden. Daag de zwaartekracht uit en leer jezelf aarden.

Yoga & Meditatie.

Yoga en meditatie zijn manieren om te leren ontspannen en je bewust te zijn van je lichaam. Tijdens het werken met onze honden is onze mentale en fysieke conditie van groot belang. Wanneer jij een goede fysiek conditie hebt maar geestelijk moeilijk tot rust kunt komen, zal dat zijn uitwerking op de hond hebben. De hond is immers jouw spiegel. Een aantal simpele yoga- en meditatieoefeningen kunnen je op weg helpen rustig, ontspannen en zelfverzekerd te worden.

Medidatie

Wat is meditatie?

Meditatie is alleen maar voor enkele ogenblikken de geest opzijschuiven, een moment zonder geest zijn is meditatie. En als je eenmaal deze ogenblikken (her)kent, heb je de sleutel. Dan kun je telkens als je daar behoefte aan hebt, naar binnen gaan. Het is net als inademen en uitademen: je gaat naar buiten, de wereld in, dat is uitademen; je gaat naar binnen, dat is inademen. Meditatie is inademing.

Vergeet je problemen, ga alleen maar in meditatie. Hoe dieper je gaat, des te meer zullen de dingen die er niet toedoen verdwijnen.

Een zen verhaal:

De monnik Zuigan begon elke dag gewoonlijk door hardop tegen zichzelf te zeggen: ‘Meester, ben je daar?’

En hij antwoordde: ‘Ja, meneer, ik ben er.’

Dan zei hij: ‘Je kunt beter tot bezinning komen.’

En hij antwoordde: ‘Ja, meneer, dat zal ik doen.’

Dan zei hij: ‘Kijk nu uit, laat je niet door hen voor de gek houden.’

En hij antwoordde: ‘O nee, meneer, dat zal ik niet laten gebeuren.’

 

Deze zen anekdote lijkt absurd, maar ze is heel betekenisvol. De meester, de monnik, had de gewoonte zichzelf te roepen – dat betekent meditatie, jezelf roepen – hij noemde gewoonlijk zijn eigen naam. Dan zei hij: ‘Ben je daar?’ En hij antwoordde zichzelf: ‘Ja, meneer, ik ben er.’ Dit is een inspanning, een zeer grote inspanning, om alert te zijn. Je kunt dat gebruiken, het zal heel nuttig zijn. Als je op straat loopt, roep je opeens jezelf: ‘Ben je er?’ Opeens houdt het denken op en je moet antwoorden: ‘Ja, ik ben er.’ Het brengt je tot een focus als het denken stopt en je meditatief, alert bent.

Dit roepen van jezelf is een techniek. Als je gaat slapen, ’s avonds het licht uitdoet, roep je opeens: ‘Ben je er?’ en in die duisternis komt de alertheid. Je wordt een vlam en vanbinnen antwoord je: ‘Ja, ik ben hier.’ En dan zei de monnik: ‘Kom tot bezinning!’ Wees oprecht, wees authentiek; speel geen spelletje. Hij riep tegen zichzelf: ‘Kom tot bezinning!’ En dan antwoordde hij: ‘Ja, ik zal mijn uiterste best doen.

Yoga

 

Hatha yoga

De meeste beoefende vorm van yoga in Nederland is Hatha yoga. In de naam Hatha komen de Sanskrietwoorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. Binnen de Hatha yoga komen die twee samen in de vorm van asana, lichamelijke oefening, en pranayama, beheersing van de ademhaling.

Zowel de houdingen als de ademhaling bestaan uit vier onderdelen: Bij de houding kennen ze de momenten; voorbereiden, aannemen, aanhouden en waarneming. De ademhaling bestaat uit; inademen, vasthouden, uitademen en opnieuw vasthouden. Binnen de Hatha bestaan veel verschillende ademhalingstechnieken.

Je observeert met aandacht wat er in je lichaam gebeurt. Door de combinatie met de ademhaling leer je spierspanning los te laten. Een docent geeft vooral richting en energie en zal niet zo snel zeggen of je goed of fout staat. Bij Hatha moet je dingen laten gebeuren en daar toeschouwer van zijn.

Kortom; Werken aan jezelf is werken aan een gezonde relatie met je hond.